Op zoek naar het DNA van Varietas? 

Binnen Varietas werken echte hartwerkers. Wij stropen de mouwen op, maar werken ook altijd vanuit ons hart. Binnen Varietas zien wij diversiteit als de bron voor bloei. Belangrijke merkwaarden voor ons zijn: ambitieus en met lef ontwikkelen, het zoeken van verbindingen, de passie om van betekenis te zijn en elkaar en de wereld een stukje beter te maken en waar nodig en wenselijk te zoeken naar eenheid in verscheidenheid en inspiratie door variatie. 

Nieuwsgierig? Lees hier onze verhalen:

 

Marike is werkzaam als kwaliteitsmedewerker in het onderwijs: ‘Het is een kadootje’ 

03 mei 2023

Marike is werkzaam als kwaliteitsmedewerker in het onderwijs: ‘Het is een kadootje’ 

Als je van het onderwijs houdt dan word je leerkracht, toch? Nou, dat hoeft niet. Zo kun je binnen een schoolomgeving bijvoorbeeld zorgcoördinator worden, schoolleider of intern begeleider. Of, zoals Marike Ruiter kwaliteitsmedewerker. “Ik zit op een plek waar je constructief en positief met mensen mee kunt denken.” 

Marike Ruiter is van huis uit leerkracht, maar daar is het voor haar nooit gestopt. “Vanaf dat ik ben begonnen met werken, heb ik zoveel mogelijk opleidingen gedaan”, zegt ze. Die combinatie van leren en lesgeven gaf haar jarenlang voldoening, tot de interne begeleiding verdween en ze zelf kinderen kreeg en minder tijd had om te leren. 

Maar toen ze van combigroepen switchte naar een groep 7, ging het ineens hard.”Een collega ging weg uit de GMR (gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, red.) en toen dacht ik ‘dit is mijn kans om contacten op te doen buiten de school en daar wat te leren’.” Een half jaar later was ze ineens voorzitter toen die opstapte. “Ze zeiden ‘oh dat kun jij wel’. En ik dacht ‘help, ik weet hier helemaal niks van’. Het was een bewogen jaar en daar heb ik heel veel van geleerd.” 

Eyeopener 

Het bleek dat Marikes honger buiten het klaslokaal nog niet was gestild. Een bezoek van een kwaliteitsmedewerker op school, opende haar ogen. “Die begon te praten en toen dacht ik hallelujah, eindelijk iemand die het heeft over het proces met elkaar, hoe je het persoonsonafhankelijk kan maken.” 

Een gebrek aan de juiste papieren konden haar niet tegenhouden om haar plek voor de klas in te ruilen voor die achter een bureau. “Mijn diploma’s zaten iets aan de andere kant van waar je eigenlijk als kwaliteitsmedewerker op insteekt. Maar goed, ik heb gewoon gesolliciteerd bij stichting Varietas en ik ben het uiteindelijk geworden. En het is écht een kadootje”, zegt ze. 

Positief meedenken 

En mocht er een beeld bestaan dat kwaliteitsmedewerkers alleen kijken naar wat er niet goed gaat op een school, dan doet Marike dat heel snel teniet. “Ik zit op een plek waar je constructief en positief met mensen mee kunt denken. En alleen al omdat je niet iedere dag door die school loopt kun je simpele vragen stellen en ze laten zien wat ze goed doen. We zijn er in het onderwijs heel goed in om het ineens anders te gaan doen. Maar we doen vaak al heel veel goede dingen.” 

Natuurlijk zou je ook in een andere bedrijfstak als kwaliteitsmedewerker kunnen werken, denk Marike. Maar voor haar is dat niet aan de orde. “Mijn hart ligt bij het onderwijs. Ik heb in de loop der jaren leerlingen gezien waarvan ik denk ‘was het nou echt nodig dat ze het zo moeilijk hebben gehad’? Dat leerlingen zich kunnen ontwikkelen, maar vooral ook geluk hebben op school, vind ik het allerbelangrijkste. daar komt eigenlijk de motivatie vandaan bij alles dat ik heb gedaan.” 

Media
  • Afbeelding1a