Academie

Stichting Varietas vindt het belangrijk dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en we willen dat zo toegankelijk mogelijk maken. Daarom hebben we een eigen Varietas Academie.

De Varietas Academie biedt extra voordelig (of zelfs gratis) een breed aanbod aan opleidingen en trainingen aan voor Varietas-medewerkers. Door cursussen, workshops en voorlichtingen voor heel Varietas in te kopen, kunnen we vaak mooie kortingen aanbieden en locaties afspreken die gunstig zijn voor onze medewerkers.  Daarnaast wordt een deel van het aanbod door Varietas-medewerkers gegeven waardoor we die kunnen aanbieden zonder extra kosten voor de deelnemers!

Scholing ook open voor niet-Varietas-collega's

Varietas stelt een deel van het aanbod van de Varietas Academie breder open voor collega's van andere onderwijsorganisatie. Rechtsreeks via andere onderwijsbesturen of bijvoorbeeld via een samenwerking als de Deventer Academie en SWV Sine Limite. De Varietas activiteiten die voor alle externe collega's in de verschillende regio's beschikbaar zijn zijn:

Schooljaar 23-24:

 • Gratis voorlichting Dyslexie (door RID)
  Dinsdag 21 november 2023, 15.00-16.30 uur, locatie: Basisschool Holterenk (Dorsmolen 1 in Holten)
  Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: tijdige signalering van dyslexie, preventie en oplossingen voor lagere zorgindicaties, vergoedingsregeling, hoe om te gaan met niet-ernstige dyslexie, inzet van compenserende middelen en eventueel andere vragen die boven komen.

 • Gratis voorlichting Dyslexie (door Braams)
  Waarschijnlijk woensdag 6 maart 2024, 15.00-16.30 uur, Locatie  ... in Deventer
  Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: tijdige signalering van dyslexie, vergoedingsregeling, hoe om te gaan met niet-ernstige dyslexie, inzet van compenserende middelen. Er is ook ruimte voor vragen die leven bij de deelnemers, bijvoorbeeld over sociaal emotionele gevolgen of specifieke hulp in de groep.

 • Gratis voorlichting Dyslexie (door Nijenkamp)
  Dinsdag 3 oktober 2023, 15.00 uur, Locatie ... in Almelo
  Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: tijdige signalering van dyslexie, vergoedingsregeling, hoe om te gaan met niet-ernstige dyslexie, inzet van compenserende middelen.

Hoe meld je je aan voor een scholing? 

 • Medewerkers van Varietas vinden het aanbod van de Varietas Academie op het Varietas intranet. Zij kunnen zich met een paar klikken inschrijven via het digitale formulier.
 • Onderwijs-collega's uit Deventer ontvangen het totale stedelijke scholingsaanbod via Sine Limite. Zij kunnen zich inschrijven via hun eigen leidinggevende. Die stuurt dan een email naar academie@varietas.nl met daarin de namen, emailadressen en school van de deelnemers. 
 • Andere belangstellenden vinden het aanbod op deze pagina en kunnen een email sturen naar academie@varietas.nl. Als er nog plek is, ontvangen zij als bevestiging een agenda-uitnodiging voor de bijeenkomst.

Bevestiging of wachtlijst

Zodra er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te laten gaan, ontvang je daarvan nog een bevestiging via je digitale agenda. Het kan voorkomen dat er meer inschrijvingen binnenkomen dan we kunnen plaatsen. Je wordt dan benaderd met de vraag of je op de wachtlijst wil. Als er een plaats vrij komt of als er een extra scholing wordt georganiseerd, nemen we dan weer contact op met je leidinggevende. 

Als je een bevestiging hebt ontvangen dat de scholing waar je je voor hebt opgegeven doorgaat, dan ben je definitief ingeschreven. Als je toch verhinderd bent, mag je leidinggevende natuurlijk wel altijd een vervangende deelnemer zoeken. Laat het zo snel mogelijk weten via academie@varietas.nl. Voor sommige scholingen is namelijk al een wachtlijst. Is er geen vervangende deelnemer en is er ook niets anders te regelen, dan blijven de kosten voor jouw school. In de lijst met aanbod worden de maximale kosten genoemd. Die zijn gebaseerd op een minimaal aantal deelnemers dat nodig is om de cursus door te laten gaan. Vaak is daar al een korting voor Varietas in opgenomen. Als er zich meer mensen aanmelden kan de prijs in praktijk zelfs nog lager uitvallen.

Veel scholingsplezier gewenst!

Varietas Academie