Op zoek naar het DNA van Varietas? 

Binnen Varietas werken echte hartwerkers. Wij stropen de mouwen op, maar werken ook altijd vanuit ons hart. Binnen Varietas zien wij diversiteit als de bron voor bloei. Belangrijke merkwaarden voor ons zijn: ambitieus en met lef ontwikkelen, het zoeken van verbindingen, de passie om van betekenis te zijn en elkaar en de wereld een stukje beter te maken en waar nodig en wenselijk te zoeken naar eenheid in verscheidenheid en inspiratie door variatie. 

Nieuwsgierig? Lees hier onze verhalen:

 

Innovatieve techniekbeleving op daltonschool Reggewijs: De Coole Techbox

19 januari 2024

“Techniek wordt vaak snel geassocieerd met ‘Dan word ik automonteur’.” Maar volgens Susanne Jannink gaat techniek veel verder. In een tijdperk waarin technologie een integraal onderdeel is van ons leven, heeft daltonschool Reggewijs in Nijverdal het antwoord: De Coole Techbox. Susanne, leerkracht van groep 7/8, deelt enthousiast meer over dit innovatieve initiatief.

Het begin van de reis

Anja Lutz en haar man, beiden met ervaring in de technische branche, bedachten de Coole Techbox om de jeugd te laten ontdekken dat techniek meer is dan ingewikkelde machines. Susanne vertelt over het ontstaansproces: “De Coole Techbox begon als een concept en evolueerde met aandacht voor creatieve oplossingen om de diverse materialen op een aantrekkelijke manier in de box te plaatsen.” Het team heeft de box mogen testen, maar de feedback was minimaal, omdat het concept vanaf het begin al sterk in elkaar stak.

De doos van ontdekking

Susanne deelt details over de verschillende ontdekkingsmaterialen in de Coole Techbox, zoals de Tumble Trax (een magnetische knikkerbaan), materialen om een robot met een stroomkabel te bouwen, materialen om mee te programmeren en nog veel meer. De bijbehorende opdrachtkaarten variëren in moeilijkheidsgraad, aangegeven met 'lampjes', waardoor kinderen kunnen kiezen op basis van hun eigen niveau en interesse.

Oud-leerling en de Coole Techbox

Daarnaast hebben Anja en haar man de site: techniekvoordeklas.nl ontwikkeld, waar een kant-en-klaar lespakket opstaat voor techniek. Een oud-leerling presenteert hierop techniekvlogs. “Toen zij in beeld kwam, dachten alle kinderen: Wow dat is Eva! Het is gaaf dat iedereen zo trots op haar en de school is.” Deze persoonlijke connectie heeft de Coole Techbox nog meer geïntegreerd in het schoolleven.

Enthousiasme als drijfveer

Ook in de vrije tijd is de Coole Techbox een favoriet. “Zelfs tijdens een regenachtige pauze, verkozen veel kinderen de Coole Techbox boven andere binnen activiteiten,” vertelt Susanne met een trotse glimlach. Het enthousiasme is aanstekelijk en kinderen ervaren het werken met de Techbox als spelen, zonder zich bewust te zijn van de technische vaardigheden die ze ontwikkelen.

Praktijk op Reggewijs

In de praktijk sluit de Coole Techbox prachtig aan op het daltononderwijs binnen Reggewijs. Susanne legt uit dat de box als klaar-opdracht op de weektaak staat, waardoor kinderen zelf kunnen kiezen wanneer ze ermee aan de slag gaan. Kinderen worden gestimuleerd om zelf te kiezen en de moeilijkheidsgraad aan te passen aan hun eigen niveau.

Toekomstplannen en ambities

In de toekomst hoopt Susanne dat kinderen ontdekken dat techniek veel breder is dan voorheen gedacht. De Coole Techbox dient als een stimulans voor kinderen om hun eigen interesse in techniek te ontwikkelen. Susanne benadrukt: “Kinderen moeten techniek kunnen ontdekken en taken moeten niet alleen maar op een laptop of op papier zijn.”

Een ontdekkingstocht met plezier

De Coole Techbox op Reggewijs is niet alleen een doos met materialen; het opent een deur naar een wereld van ontdekking en plezier. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe techniek en leren hand in hand kunnen gaan, zelfs zonder technische achtergrond. Susanne eindigt met: “Hoe geweldig zou het zijn als alle scholen zo’n geweldige Coole Techbox zouden hebben?”

Media
  • WhatsApp Image 2023-10-09 at 13.28.35