Op zoek naar het DNA van Varietas? 

Binnen Varietas werken echte hartwerkers. Wij stropen de mouwen op, maar werken ook altijd vanuit ons hart. Binnen Varietas zien wij diversiteit als de bron voor bloei. Belangrijke merkwaarden voor ons zijn: ambitieus en met lef ontwikkelen, het zoeken van verbindingen, de passie om van betekenis te zijn en elkaar en de wereld een stukje beter te maken en waar nodig en wenselijk te zoeken naar eenheid in verscheidenheid en inspiratie door variatie. 

Nieuwsgierig? Lees hier onze verhalen:

 

‘Met meer focus op bewegen, kan je een prachtige schooltijd waarborgen’

12 juli 2022



 De geboren en getogen Holtenaar Sem Scheperman is slechts negentien jaar oud wanneer hij zijn contract bij de Almelose voetbalclub Heracles ondertekent. Afgelopen mei maakte het jonge voetbaltalent zijn debuut tijdens een wedstrijd tegen RKC. Inmiddels heeft Sem diverse posities op het speelveld voor zijn rekening genomen, volgt hij lessen mediatraining bij de club en wordt hij door de echte fans herkend. Betekenisvol vindt de voetballer zijn trouwste fanbase, bestaande uit goede vrienden die hij sinds zijn basisschoolperiode kent en waarmee hij waardevolle herinneringen koestert. Carrière, de rol van de basisschool en de verbinding hiertussen worden uitgelicht in een gesprek met Sem Scheperman.

Profvoetballer

Gedurende zijn jeugdperiode vormen OBS de Haarschool en voetbalclub FC Twente de thuisbasis voor de jonge Sem. Hij start in 2006 op vierjarige leeftijd in de kleuterklas en maakt tevens zijn entree bij VV Holten in een zogeheten inloopgroep. Slechts twee jaar later blijkt de Holtenaar een potentiële profvoetballer, want op zijn zesde wordt hij gescout door FC Twente. Op achtjarige leeftijd maakt hij na afronding van een tweejarige stagetraining officieel de overstap naar de Enschedese club. Hierna volgen aanzienlijk lange dagen, doordat de jonge speler vier keer per week op het veld staat voor voetbaltrainingen en wedstrijden. Ten gevolge hiervan komt het regelmatig voor dat Sem eerder van school mag vertrekken.

Verschil maken

Binnen de school heerst er een prettige, open en veilige sfeer, waardoor zowel de leerkrachten als de leerlingen positief op Sem zijn voetbalcarrière reageren. Volgens Sem werd zijn afwezigheid in de late middag niet per definitie als een privilege betiteld. Enkel in de vierde groep is er af en toe sprake van een privilegesituatie in het voordeel van Sem en zijn voetballende vrienden. Vol lof spreekt de negentienjarige over de groepsleerkracht die destijds potentie in hem zag, waardoor klasgenoten en hij wat vaker dan gebruikelijk op het voetbalveld belandden. Datzelfde jaar heeft Sem nog een fijne groepsleerkracht die voor hem erg betekenisvol was. Volhardend, fanatiek en niet altijd even makkelijk als hij was, kon hij hoog in de emotie raken. De leerkracht van toentertijd wordt door Sem omschreven als een gevoelsmens die de rust zelve uitstraalde en waarmee hij prettige gesprekken kon voeren. Bovenstaande eigenschappen zijn volgens Sem essentieel voor leerkrachten, omdat zij hierdoor tot op latere leeftijd het verschil voor kinderen kunnen maken.

Sport & bewegen

Aansluitend aan zijn basisschoolperiode vervolgt Sem het avontuur bij FC Twente, doordat hij in Enschede zijn sport met school gaat combineren. Na het behalen van zijn mavodiploma, zet hij zich vol goede moed in voor de vervolgopleiding sport & bewegen. Enkele maanden daarop neemt zijn leermotivatie tevergeefs af en besluit de jonge student het over een andere boeg te gooien. Vanaf heden wordt door hem enkel de focus op het voetballen gelegd, waarna hij in januari 2022 zijn contract bij voetbalclub Heracles tekent. Desalniettemin streeft Sem ernaar om school af te maken, zodoende oriënteert hij zich momenteel op opleidingen in de vorm van zelfstudie.

Mooie tijd

Ondanks dat Sem het begrip school tot op heden niet bovenaan zijn prioriteitenlijst heeft staan, heeft de negentienjarige prachtige herinneringen aan zijn schooltijd. Breed glimlachend vertelt hij: “Mijn basisschool de Haarschool was een topschool die ik iedereen aanraad. Ik heb een fantastische tijd gehad. Anekdotes als het inslikken van een glazen knikker, tot het honkballen met een bezem en massa sneeuwbal gevechten waarbij we mikten op een ijzeren zwaan op het school dak blijven mij mijn leven lang bij.”

Toekomst

In de toekomst hoopt Sem op nog meer ontwikkelingen rondom bewegend leren in de klas. Zo noemt hij dat onderzoek heeft uitgewezen dat bewegende leerlingen betere cijfers halen. Daarnaast zijn de sport- en spellessen die op een basisschool worden aangeboden waardevol, mits er voldoende variatie en afwisseling is in het aanbod, zodat iedere leerling nieuwe kwaliteiten leert ontwikkelen. Dankbaar blikt Sem terug op een basisschoolperiode waarin veel genoemde ontwikkelpunten gelukkig al aan bod kwamen. “Met iets meer focus op bewegen, kan je een prachtige schooltijd waarborgen. En een leerkracht met een gunfactor als het om voetballen op het enige voetbalveldje gaat…”

Hou jij ook zo van variatie?

Varietas is altijd op zoek naar goede leraren, schoolleiders en onderwijsassistenten. We zijn een organisatie met veel verschillende scholen en daardoor ook veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te groeien naar de plek, die het beste bij jou past. Medewerkers die al in dienst zijn van Varietas krijgen via interne vacatures de gelegenheid om door te stromen naar de school/functie van hun voorkeur. We willen jouw talenten graag optimaal benutten!

Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier.

Media
  • sem-scheperman-300x200