Op zoek naar het DNA van Varietas? 

Binnen Varietas werken echte hartwerkers. Wij stropen de mouwen op, maar werken ook altijd vanuit ons hart. Binnen Varietas zien wij diversiteit als de bron voor bloei. Belangrijke merkwaarden voor ons zijn: ambitieus en met lef ontwikkelen, het zoeken van verbindingen, de passie om van betekenis te zijn en elkaar en de wereld een stukje beter te maken en waar nodig en wenselijk te zoeken naar eenheid in verscheidenheid en inspiratie door variatie. 

Al onze verhalen worden geschreven door Lotte Hendriks, leerkracht van de Haarschool.

Nieuwsgierig? Lees hier onze verhalen:

‘We willen mensen op de juiste plek en we helpen mensen daar waar het kan’.

21 december 2022

Binnen stichting Varietas wordt sinds juli 2016 gebruik gemaakt van de zogeheten vaste Varietas Invalpool. Enthousiaste leraren binden en binnenhouden is het voornaamste doel van de opgerichte pool. Medewerker HRM, Trudy Snoek deelt haar enthousiasme omtrent de reeds gemaakte ontwikkelingen binnen de vervangingspool en de doorstroommogelijkheden voor startende, nieuwe leraren.

Ontwikkelingen invalpool

In 2015 start Trudy bij voormalig stichting Quo Vadis, waarbinnen ze ondersteuning biedt op de HRM-afdeling. Wetswijzigingen in 2015 leidden tot complexiteit met betrekking tot tijdelijke aanstellingen, met name bij vervangingen. Daarom werd in samenwerking met Randstad in juli 2016 een eigen Invalpool opgericht. Momenteel is deze samenwerking met Driessen, die de vervangingsaanvragen coördineert.

Het proces

Gedurende het hele schooljaar staat er een vacature voor de Varietas Invalpool open. Sollicitanten worden door het ontwikkelteam werving en selectie uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. “Aansluitend ontvangen nieuwe medewerkers een aanstelling namens de HRM-afdeling.” Invalmedewerkers worden allemaal aan een stamschool gekoppeld en maken net als de andere teamleden van deze school deel uit van dit team. Trudy benadrukt de fijne samenwerking met Driessen als het gaat om het plannen van de invalmedewerkers. “Zij denken zoveel mogelijk mee en luisteren goed naar de persoonlijke voorkeuren van de medewerkers, directeuren en die van ons.” Medewerkers binnen de Varietas Invalpool, kunnen door Driessen worden ingezet ter vervanging op álle Varietas scholen. Indien er geen vervanging nodig is, kunnen de medewerkers werkzaamheden binnen de stamscholen verrichten.

Doelstelling en doorstroommogelijkheden

Naast vervanging is het doel van de vervangingspool om goede leraren aan de stichting te binden en om deze binnen Varietas te houden. “LIO-studenten bieden wij aansluitend aan hun stageperiode áltijd een plek binnen de vervangingspool.” Voor zowel deze studenten, als nieuwe medewerkers binnen de pool zijn er vlotte doorstroommogelijkheden. Wanneer iemand goed functioneert, vinden er twee beoordelingsmomenten plaats, waarna een tijdelijke aanstelling wordt omgezet naar een vast contract. Dit geldt in eerste instantie voor een contract binnen de pool, maar Trudy geeft aan dat veel werknemers uiteindelijk snel doorstromen naar vaste scholen. Voor medewerkers binnen de Varietasscholen biedt de Invalpool uitbreidingsmogelijkheden in werkuren. “Wanneer zij meer uren willen maken dan mogelijk is op deze school, kunnen zij in de pool terecht voor uitbreiding in de vorm van invalwerk op andere scholen.”

Nieuwe leraren, begeleiding en starterscafé

Alle nieuwe leraren, dus ook invalmedewerkers worden gedurende het eerste jaar begeleid door één van de vier ‘begeleiders startende leraren’. Om kennis met hen en de organisatie te maken, wordt er twee keer per jaar een introductiebijeenkomst georganiseerd. Daarnaast organiseert het ontwikkelteam Begeleiden Startende Leerkrachten twee à drie keer per jaar een starterscafé. Thema’s als: EDI, werkplezier/werkgeluk, IB-netwerk en dergelijke, krijgen hier extra aandacht. “Dit stelt nieuwe medewerkers in de gelegenheid om kennis met elkaar en met de stichting te maken en ervaringen met elkaar te delen; iets dat door hen als erg prettig wordt ervaren,” vertelt Trudy.

Werkplezier en ontwikkelingsmogelijkheden

Voldoening haalt Trudy uit het werken met én voor mensen, door het luisterend oor te bieden dat zij nodig hebben. Denken in oplossingen en mogelijkheden ten behoeve van de medewerkers, sluit hier ook bij aan. De insteek van de stichting is dan ook iets waar zij trots op is. “We willen mensen op de juiste plek en we helpen mensen daar waar het kan. Dit geldt niet enkel voor invallers, maar voor alle medewerkers binnen de stichting.” Ontwikkelingsmogelijkheden ziet Trudy op het gebied van doorstroommogelijkheden voor onderwijsassistenten. “Ze faciliteren en ze de kans bieden om zich te laten opleiden tot leraar ondersteuner, kan tot mooie ontwikkelingen leiden om nog meer onderwijspersoneel binnen de stichting te binden.”

Hou jij ook zo van variatie?

Varietas is altijd op zoek naar goede leraren, schoolleiders en onderwijsassistenten. We zijn een organisatie met veel verschillende scholen en daardoor ook veel mogelijkheden om je te ontwikkelen en door te groeien naar de plek, die het beste bij jou past. Medewerkers die al in dienst zijn van Varietas krijgen via interne vacatures de gelegenheid om door te stromen naar de school/functie van hun voorkeur. We willen jouw talenten graag optimaal benutten!

Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier

Media
  • 484671feaf67a84b3e6f28937fb9bfb0