Op zoek naar het DNA van Varietas? 

Binnen Varietas werken echte hartwerkers. Wij stropen de mouwen op, maar werken ook altijd vanuit ons hart. Binnen Varietas zien wij diversiteit als de bron voor bloei. Belangrijke merkwaarden voor ons zijn: ambitieus en met lef ontwikkelen, het zoeken van verbindingen, de passie om van betekenis te zijn en elkaar en de wereld een stukje beter te maken en waar nodig en wenselijk te zoeken naar eenheid in verscheidenheid en inspiratie door variatie. 

Al onze verhalen worden geschreven door Lotte Hendriks, leerkracht van de Haarschool.

Nieuwsgierig? Lees hier onze verhalen:

Varietas Academie maakt ontwikkeling toegankelijker

13 februari 2023

Niets is zo inspirerend als een goed voorbeeld. Daarom stimuleren we bij Varietas niet alleen de ontwikkeling van onze leerlingen maar ook die van onze medewerkers. Het resultaat: de Varietas Academie.

Stichting Varietas heeft een eigen Varietas Academie waar niet alleen de eigen medewerkers maar ook collega’s van andere onderwijsorganisaties gebruik van kunnen maken. Elke Varietas school heeft natuurlijk al zijn eigen teamscholingen, maar Varietas is een van de grotere besturen voor basisonderwijs In Nederland. Dan heb je ruimte om iets extra’s te doen voor je mensen. De Varietas Academie kan scholingen aanbieden waar een school alleen misschien niet genoeg deelnemers voor heeft. De Academie verzamelt deelnemers van verschillende scholen en kan daardoor de scholing op een locatie in de buurt aanbieden en vaak ook met korting.

Eigen expertise benutten

Maar er zijn méér voordelen van een eigen academie! De specialisten onderwijskwaliteit van Varietas komen op alle scholen en signaleren wat belangrijke ontwikkelingen zijn in het onderwijs en aan welke kennis of informatie behoefte is. Ook weten zij welke expertise we al in de organisatie zelf hebben. Die kennis en expertise kunnen we via de Varietas Academie beschikbaar maken voor andere collega’s. Zo gaven onze eigen Varietas collega’s al cursussen over bijvoorbeeld medezeggenschap in het onderwijs en over de vroegtijdige signalering van hoogbegaafdheid. Gratis toegankelijk voor onze collega’s.

Samenwerking buiten Varietas

Maar ook buiten onze organisatie zoeken we zoveel mogelijk de samenwerking op. De Varietas Academie biedt in de regio Deventer een scholingsaanbod aan samen met collega onderwijsorganisaties. Maar ook in Almelo of Holten zijn er activiteiten die open staan voor collega’s van andere organisaties. Via de Varietas Academie bereiken we niet alleen de honderden medewerkers van Varietas, maar ook collega’s van andere onderwijsorganisaties in de regio. We hebben immers allemaal hetzelfde doel: ons onderwijs blijven ontwikkelen. Daardoor is de Varietas Academie interessant voor leveranciers om een gratis voorlichting of informatieavond te organiseren: zij profiteren van onze organisatie en netwerk en wij profiteren van hun kennis… een win winsituatie!

Al met al is de Varietas Academie dus een plek waar allerlei verschillende ontwikkelmogelijkheden bij elkaar komen. Daardoor maken we die een stuk toegankelijker en daar heeft iedereen baat bij: in eerste instantie de leraren maar uiteindelijk natuurlijk vooral onze leerlingen, want daar gaat het ons in de eerste plaats om!

Media
  • 20230213_122450-rotated-e1676287673203-745x500