Teams

​​​​​​​​​Werken met Microsoft Teams

Op deze pagina verzamelen we tips en informatie over het werken met Microsoft Teams. De informatie groeit steeds verder, dus heb je vragen? Kijk eerst even hier of er al een oplossing voor is gevonden.

 

Zie ook de pagina met lesmateriaal voor Onderwijs op afstand en informatie over de privacy aspecten daar van.

 

Teams is een onderdeel van je Office365-account. In de linker bovenhoek zie je een knop met 9 stipjes. Als je daar op klikt kom je bij een lijst met programma's (app's) die bij je account horen. Teams is er daar één van. Op sommige computers of tablets krijg je het voorstel om een afzonderlijk Teams-programma/app op je computer te downloaden. Dit is vergelijkbaar met de online of de gedownloade versie van Word. Beide manieren zijn mogelijk. 

Je kunt vervolgens inloggen met je e-mailadres en wachtwoord van school (voor de leerkracht).

 

Hieronder 2 goede uitleg video’s voor de leerkrachten hoe je een les of een vergadering kunt leiden met de mogelijkheden en de opties die in het programma zitten (dit kost ongeveer 15 minuten voor de leerkrachten).

Als je deze filmpjes hebt gezien, kun je je goed redden met Teams:

 

​​​​​​​Team met je collega's maken

Wil je een vast team maken met je collega's? Dan kun je een team-groep aan maken. Dit heeft als voordeel boven een éénmalige meeting dat je ook een gezamenlijke bibliotheek en een gezamenlijke chat hebt.

 • Voormalig ROOS-scholen kunnen Eva vragen een groep aan te maken voor hun team.
 • Voormalig Quo Vadis scholen kunnen via hun school-ICT-contactpersoon aan Comlog vragen een team aan te maken. Comlog maakt de groep aan en koppelt er een beheerder aan (de groepsleerkracht) die vervolgens de emailadressen van de (ouders van) leerlingen kan toevoegen.
 • Als je een Teams-groep hebt aangemaakt, zit daar ook een sharepoint bibliotheek in waar alleen leden van dat team bij kunnen. Documenten komen dan dus niet in het schoolportaal terecht.
 • Je kunt chatten en video-bellen met alle collega's binnen je eigen cloud: de POOOST-cloud of de ROOS-cloud. In Microsoft teams zie je aan de linker kant de knop "chats". Daar kun je in de ​rechter bovenhoek meer personen toevoegen aan een chat.
 • In de chat-omgeving zie je in de rechter boven hoek een camera en een telefoon icoontje. Als je daar op klikt dan wordt degene met wie je chat ge(video)beld. De ontvanger moet eerst even toestemming geven voor de camera. Zo kun je niet visueel overvallen worden.

Video-meeting met externe deelnemers (b.v. leerlingen)

 • https://www.youtube.com/watch?v=ZWXMNwn5pLc = Een heel handige uitleg voor en door kinderen over Teams die je bijvoorbeeld aan je leerlingen kunt sturen.

  In de video hebben ze het over leerling accounts van school, het werkt echter ook prima met andere (gast)emailadressen (dan hoef je alleen het privé e-mailadres van de ouder of het kind uit te nodigen)

   

 • NB: Teams werkt ook heel goed op een tablet of telefoon! 
 • Ook met externe emailadressen kun je deelnemen aan een (video)meeting als je een emailadres hebt van microsoft, google (gmail) of outlook (hotmail of live).
 • Maak een meeting aan in de agenda (die staat in de linker balk).
  Tip: als je dat vaker gaat doen, is het makkelijk om de lijst emailadressen ergens bij elkaar in een documentje te zetten. Je kunt ze dan telkens allemaal tegelijk toevoegen met kopieren en plakken.
  Nog makkelijker is het om Eva of je school-ICT-er te vragen een team aan te maken voor jouw groep. De school ICT-ers van Quo Vadis hebben een mail ontvangen hoe ze dat kunnen aanvragen.
 • Vervolgens kun je (externe) mensen uitnodiging voor die meeting.
 • Sommige scholen gebruiken de emailadressen van de ouders, andere scholen laten de ouders een gratis outlook account aanmaken voor hun kind.
 • Als je met een grote groep video-vergadert, laat het programma niet alle deelnemers zien: alleen jezelf en degenen die aan het woord zijn/waren (blijkbaar bepaalt het programma dat automatisch)​. Je ziet 4 personen. Als je praat kom je bij de anderen in beeld. Van de overigen zie je alleen een profielfoto.​
 • LET OP: Mensen zien waarschijnlijk onderling elkaars emailadressen. Als we ook ouders gaan uitnodigen moeten we dat wel aan de voorkant duidelijk maken i.v.m. privacy.​​
 • In het begin heeft nog niet iedereen zijn camera en microfoon instellingen goed staan. Misschien is het een idee om eerst een 1 op 1 videogesprek te houden met leerlingen, zodat je weet dat hun computer goed staat ingesteld. 
 • Voor externe vakleerkrachten geldt: de klasseleerkracht maakt een meeting aan en nodigt, behalve de leerlingen, ook de gym- of andere vakleerkracht uit. 

Onze collega Yvet heeft een heel duidelijk instructie gemaakt voor Teams:

 

Uitleg van Microsoft zelf: 

Uitleg van Heutink:

 

Microsoft Whiteboard

Teams is heel handig samen te gebruiken met Whiteboard. Dat is een online schoolbord.

In Teams kun je (met de knop in het kleine menu-balkje midden in beeld) je bureaublad delen met je online vergadering. De leerlingen kunnen dan het Whiteboard schoolbord zien.

De Microsoft Whiteboard App zou automatisch op je computer moeten komen als er een touchscreen op je laptop zit.

 

Handige functies

In april en mei 2020 zijn/worden er aan Teams een aantal handige functies toegevoegd:

 • Afsluiten van je meeting met één druk op de knop
  Als je meeting is afgelopen kun je met één druk op de knop je vergadering afsluiten en iedereen verwijderen. Op deze manier hoef je niet te wachten totdat iedereen is weggegaan.
 • Zelf een achtergrond instellen bij je vergadering
  Je kan bij een vergadering nu zelf je achtergrond aanpassen. Als eerste kun je nu kiezen uit een aantal standaard afbeeldingen in de toekomst krijg je de mogelijkheid om zelf afbeeldingen toe te voegen.
 • Rapporten over aanwezigheid bij een vergadering
  Na een vergadering is het mogelijk om een verslag te downloaden over wie aanwezig was.
 • Raise your hand
  Deelnemers kunnen door een handgebaar aangeven dat ze iets willen vragen of bijdragen
  Komt beschikbaar eind april
 • 3x3 video’s
  De maximale hoeveelheid aan video’s die je tegelijk kan zien wordt uitgebreid naar 3x3. Hierna gaat de
  ontwikkeling door om nog meer beelden tegelijk te kunnen tonen.
  Komt beschikbaar eind April
 • Alleen leerkrachten kunnen een vergadering starten
  Leerlingen kunnen een vergadering pas binnengaan als de leerkracht er is en hen toevoegt aan de
  vergadering.
 • Verandering in beleid Standaard rol als vergadering deelnemer
  Een update binnen de policies zorgt ervoor dat de leerkracht standaard de organisator wordt van een vergadering en de leerlingen de deelnemers. Dit hoeft dan niet meer handmatig te worden omgezet na aanmaken van een vergadering.
  Komt beschikbaar begin Mei
 • Chat in vergadering
  Met deze policy aanpassing kunnen leerlingen alleen tijdens de vergadering chatten en niet meer ervoor of erna. (Nog geen info of chatten volledig is uitgeschakeld)

Deel je kennis!

Heb je aanvullende informatie, goede of slechte ervaringen of tips? Deel het alsjeblieft!
Via: e.korbeld@stichtingquovadis.nl

Tussen 9 en 16 uur ook telefonisch bereikbaar op het vaste nummer van Varietas: 085-0435490Ieder kind de best mogelijke basis bieden voor de toekomst

“Varietas” betekent “verscheidenheid”

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren